Bedankbrief voor ontvangen steun

Geacht bestuur van stichting Warmte voor de Kinderen.

Ten eerste: dank voor jullie vertrouwen in ons.
Eerst een kort overzicht van onze bezigheden van de laatste weken:
In de afgelopen weken hebben we veel tijd gestoken in het lossen en helpen sorteren van de oplegger met hulpgoederen in Göncruszka. ( Ook te volgen op de facebookpagina van Stichting Dominika)
We hebben dit gedaan onder leiding van Pastor Levente Sohadja en zijn vrouw Suszanna. Zij zijn aangesloten bij de reformatorische kerkgemeenschap in Hongarije.
Deze kerkgemeenschap heeft een groot team van vrijwilligers uit heel hongarije op de been gebracht die 24/7 vluchtelingen op te vangen en begeleiden op het station in Záhony, waar de treinen met vluchtelingen de grens overkomen.
Dag en nacht bestaat de mogelijkheid dat er een trein met vluchtelingen aankomt, hiervoor is geen dienstregeling aan te geven.
We hebben in eerste instantie de artikelen uit proberen te zoeken waar acuut vraag naar is aan de grens: ondergoed, luiers ,badslippers, slaapzakken, toiletartikelen etc.
Met een bus vol van deze spullen zijn we vorige week woensdag naar de grens gereden.

Uitgerekend op deze dag kwamen er geen treinen met vluchtelingen omdat de situatie in Oekraïne,  door bombardementen en luchtalarm, te gevaarlijk was en mensen in schuilkelders bleven en niet durfden te reizen.
We zijn deze woensdag bij een tijdelijke opvanglocatie geweest in een studentenflat bij een school in Záhony waar plaats is voor 40 personen die daar even een paar dagen op adem kunnen komen voordat ze verder reizen.
Ook op deze locatie is er een team van de kerk aanwezig voor begeleiding en opvang. Zij hebben een duidelijk beeld van de spullen die nodig zijn en kwamen met de vraag of we ook kleurpotloden of viltstiften bij ons hadden: de kinderen vinden afleiding in kleuren en tekenen, dus hebben we deze ter plekke kunnen kopen.
Ook was er vraag naar badslippers en zomerschoenen. deze hebben we afgelopen weekend bij ons in het dorp gekocht en op maandag, samen met nog meer uitgezochte spullen uit het transport, weer naar de grens gebracht. Ook waren we op maandag bij een opvanglocatie in Héjce, in de buurt van Göncruszka, hier kunnen 50 mensen opgevangen worden, met 30 kinderen en 20 volwassenen die hier nu verblijven is deze locatie vol. Ook hier is kleding en schoenen, toiletartikelen naar toe gegaan.
Om het aantal te rijden km`s, en dus onze kosten, een beetje in de hand te houden hebben we contact met een collega pastor van Levente, hier in de regio. Dit is de pastor Gusztav Fodor uit Tiszaszentimre, 18 km bij ons vandaan. Hij gaat ook een aantal keren per week naar Záhony en heeft zelf een aantal contacten in Oekraïne waar hij ook hulpgoederen naar toe brengt.

De steun die jullie beschikbaar stellen willen we graag gebruiken op verschillende plekken waar de de meeste behoefte is, zo jullie begrijpen is dit lastig vooraf aan te geven wat waar nodig is.
Praktisch gezien zou het handig zijn dat we de bijdrage op de Hongaarse rekening krijgen; we doen op verschillende momenten aankopen en wanneer dit iedere keer van de Hollandse rekening gehaald wordt krijgen we iedere keer met kosten en koersverschillen te maken.
We willen het geld zinvol besteden, maar hebben op dit moment nog een zicht op hoeveel er nodig is.

Komende week besteden we tijd aan verbouwing en verhuizing en voorbereiding van een rit naar Holland met de pasen. De ellende van de oorlog zal voorlopig niet voorbij zijn en het dagelijks leven gaat ook hier gewoon door.
We hebben met Levente in Göncruszka de afspraak gemaakt dat hij ons belt wanneer hij hulp/ transport nodig heeft. Na terugkeer uit Holland gaan we weer aan de slag met dit project.

Ik hoop dat jullie voldoende op de hoogte zijn gebracht, mochten er vragen zijn hoor ik het graag.

Groeten Carel en Inge

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana