Hulpvraag van Carel Oldenboom

Van Carel Oldenboom van stichting Dominica, onze contactpersoon voor de opvang van Oekrainse vluchtelingen in Hongarije ontvingen we onderstaand bericht.

Zoals afgelopen zondag afgesproken heb ik eindelijk vandaag contact gehad met Levente, de pastor in Göncruszka en coördinator van de hulp aan de vluchtelingen.
Ik begreep van hem dat er per week gekeken wordt naar de voorraad eten. Voor deze week was er voldoende, maar voor de komende tijd was alle bijdrage welkom.
Ook wordt er aan de Hongaarse kant van de grens voedsel verstrekt aan de wachtende vluchtelingen.
De treinen vol wachtenden aan de Ukraïnse kant worden door de Ukraïnse kerk gevoed omdat er al een aantal keren voedsel dat de grens over genomen werd; in beslag genomen is door het Ukraïnse leger
Levente en zijn team halen persoonlijk mensen van de grens die ze tijdelijk opvangen en die dan uiteindelijk naar Budapest vervoerd worden als de vluchtelingen er voor kiezen om niet in Hongarije te blijven.
Voor deze ritten was er ook geld nodig.
Tevens loopt er een projekt voor vluchtelingen die in Hongarije willen blijven; daarvoor zijn er op dit moment al 2 woningen aangekocht en worden, met behulp van de vluchtelingen " opgeknapt" en ingericht. Het plan is dat er meerdere van deze woningen beschikbaar komen.
Hiervoor zou ook een deel van de financiele steun gebruikt kunnen worden.
Zelf ga ik maandag a.s. helpen bij het lossen van de trailer en hoop ik een persoonlijke ontmoeting/ overleg te hebben hoe we verder kunnen ondersteunen. Mijn vrouw Inge en ik gaan dinsdag en woensdag helpen met het sorteren van de goederen.
Misschien kunnen we in de loop van de komende weken ook iets betekenen in het opknappen en inrichten van de woningen. Of misschien iets in transport naar en van de grens.
We hopen hier maandag duidelijkheid over te krijgen en afspraken over te maken.
Tot zover de update, ik hoor wel hoe we verder gaan.

Carel Oldenboom

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana