Het opbouwen van een netwerk, het contact met lokale autoriteiten en vertalingen voor de werkzaamheden van onze stichting Warmte voor de Kinderen doen we niet alleen. Het is fijn als je
met lokale bewoners kunt samenwerken die je volledig vertrouwt en zelf ook het beste met de kinderen voor heeft. Indira Randall is de spil voor Warmte voor de Kinderen in Bosnië en Herzegovina.
Indira speelt een belangrijke rol voor ons. Hieronder vertelt zij je daar alles over; maak kennis met Indira én Bosnië en Herzegovina.

Kun je ons iets over jezelf vertellen en je rol voor stichting Warmte voor de Kinderen?
Mijn naam is Indira Randall. Ik kom uit Gračanica, Bosnië en Herzegovina. Ik doe sinds 2020 vrijwilligerswerk bij Stichting Warmte voor de Kinderen door als een soort "verbindingsofficier" tussen de stichting en de lokale belanghebbenden in Bosnië-Herzegovina  de communicatie te faciliteren. Daarnaast ben ik lerares en heb ik een vertaalbureau.


Indira temidden van enkele van haar leerlingen op de school in Malesici

Kun je ons iets vertellen over de impact die Warmte voor de Kinderen heeft voor de schoolgemeenschap en kinderen in Bosnië en Herzegovina?
De stichting heeft de omstandigheden van de onderwijs- en leeromgeving op scholen en andere organisaties voor kinderen verbeterd. Soms komen de aanpassingen ook de lokale gemeenschap ten goede, aangezien bepaalde faciliteiten zowel door kinderen als volwassenen worden gebruikt, vooral op het platteland.

Met welke uitdagingen worden scholen in Bosnië geconfronteerd?
Het onderwijssysteem van Bosnië en Herzegovina staat voor diverse uitdagingen en problemen, voornamelijk gerelateerd aan hervormingen die tot nu toe niet erg effectief waren. De verdeeldheid tussen de tien kantons en entiteiten verlamt de hervormingspogingen, terwijl er geen duidelijke nationale onderwijsstrategie bestaat. Het onderwijs is sterk gepolitiseerd, met politieke partijen die werkgelegenheid op scholen gebruiken als middel. En dat leidt weer tot gebrek aan professionele
competenties in het personeelsbestand. Dit gebrek aan competentie, samen met onvoldoende financiering, resulteert in verouderde faciliteiten en moeite voor scholen om zelfs basisbehoeften te bieden, laat staan modernisering door te voeren.
Met het geld van de bevriende internationale stichtingen kunnen wij onder andere:
- oude asbesthoudende daken op schoolfaciliteiten vervangen
- updates voor studententoiletten uitvoeren, die vaak zo verouderd zijn dat ze totaal onhygiënisch zijn
- oude centrale verwarmingssystemen repareren of vervangen
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van projecten die kunnen helpen om de omgeving van kinderen op scholen te verbeteren.


De kinderen op de school van Indira zijn heel blij met de stichting Warmte voor de Kinderen en hun nieuwe verwarmingssysteem!

Kun je ons meer vertellen over de samenwerking tussen Warmte voor de Kinderen en de lokale gemeenschap in Bosnië?
Door gebruik te maken van de huidige manier van hulp bieden is de stichting nu wel direct betrokken bij de lokale gemeenschap. De stichting luistert naar de behoeften van degenen die hulp nodig hebben, zonder beïnvloed te worden door politieke of etnische belangen. Uiteraard zijn de lokale autoriteiten altijd op de hoogte van alle activiteiten en projecten van de stichting en zij worden vaak partners bij dergelijke projecten.

Je bent een docent, je hebt een vertaalbureau en speelt een grote rol voor onze stichting. Hoe combineer je dit allemaal?
Het kan inderdaad een uitdaging zijn, moet ik toegeven. Bovendien ben ik moeder en als leerling van doctoraalstudie, momenteel bezig met mijn proefschrift. Met enorm veel liefde voor kinderen, zie ik het als mijn eigen persoonlijke missie om kinderen, op welke manier dan ook te helpen. Al kan ik slechts één kind aan het lachen maken, dan nog is het een beloning, die verreweg elke financiële beloning overtreft. Ik ben God diep dankbaar voor de kans om de levens van kinderen te verbeteren, zowel als docent en als vrijwilliger bij projecten van stichting Warmte voor de Kinderen en (eveneens Nederlandse) stichting Bolji zivot, waarvoor ik vergelijkbare rol vervul.

Wil je iets kwijt aan de mensen die doneren aan de stichting Warmte voor de Kinderen?
Namens de kinderen in Bosnië kan ik alleen maar hartelijk dank zeggen. En ikzelf kan de stichting beloven, dat ik mijn kennis en integriteit blijf inzetten voor de stichting en haar nobele doel: kinderen helpen.

Wil jij na het lezen van dit interview een (extra) donatie doen? Scan de QR code of klik hier.

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana