Roemenië, een land vol tegenstellingen
Eind oktober 2014 had ik het genoegen om samen met mijn Rensa collega Frank Verheij gedurende vier dagen een bezoek te brengen aan Roemenië. Mijn eerste bezoek aan een land vol tegenstellingen, zoals ik naderhand kon vaststellen. Met vriendelijke mensen, arme mensen, rijke mensen, leergierige mensen en gipsys (zigeuners), die ik niet in één van de vorige categorieën mensen zou willen indelen. Arm zeker, maar eerder verguisd of vergeten of behorend tot een categorie mensen waar ik geen goed woord voor ken.
Aanleiding reis
Natuurlijk, wij waren er voor zaken. De collega’s van ons Roemeens zusterbedrijf hadden onze hulp nodig op het gebied van databeheer. Na een aantal intensieve dagen van overleg en discussie hebben Frank en ik, samen met de MT-leden Enikö en Atilla, een richting kunnen geven aan de toekomstige ontwikkeling van databeheer bij onze Roemeense vrienden. Hun gastvrijheid, openheid, vriendelijkheid en dankbaarheid zullen mij nog lang heugen. Daarnaast was er nog wat tijd om kennis te maken met het werk van stichting Warmte voor de Kinderen in Roemenië. Dat we in Timisoara landden was niet helemaal toevallig. Op een 30 kilometer van het vliegveld van Timisoara ligt namelijk Bencec de Jos. Daar wordt een kindertehuis voor scholing en opvang gerealiseerd, waaraan onze stichting samen met de stichting Hulp aan Roemenië Doetinchem (HARDOE) een bijdrage levert. We hebben terplekke gesproken met mevrouw Gollnick van de Stiftung Hilfe für Kinder en Gusti Iuga, geestelijke en projectleider van de bouw van het huis. Mevrouw Gollnick is, zoals haar naam al doet vermoeden, een gepensioneerde dame van Duitse komaf en is reeds 23 jaar woonachtig in Timisoara. Vandaar uit sponsort en coördineert zij diverse projecten in een straal tot ongeveer 100 kilometer van haar woonplaats met geld van haar “eigen” stichting.
Unieke samenwerking
Radiatoren fabrikant Henrad heeft op verzoek van de stichting Warmte voor de Kinderen ruim 30 radiatoren ter beschikking gesteld om het huis te verwarmen. Deze radiatoren zijn door de stichting HARDOE vervoerd naar Bencec de Jos in Roemenië. De houtketel voor de centrale verwarming is, samen met de koperen buizen en overige installatie materialen, geleverd door Uniprest en grotendeels betaald door stichting Warmte voor de Kinderen. De stichting HARDOE is tot twee keer toe met een ploeg mensen uit de Achterhoek naar Bencec de Jos getogen om de installatiewerkzaamheden voor haar rekening te nemen. Het streven is om de verwarmingsinstallatie in gebruik te kunnen nemen voordat de (strenge) winter in Roemenië intreedt, zodat men binnen verder kan gaan met de afbouw. Klik voor meer informatie over dit project op deze link.
Tot slot
Samen met Atilla zijn Frank en ik nog op bezoek geweest bij een priester die een 30-tal kinderen (wezen, achtergelaten of mishandeld door de ouders) in de buurt van Targu Mures opvangt om hen een menswaardige jeugd in een huiselijke omgeving te geven. Ook in Targu Mures een gipsy wijk bezocht “bewapend” met een flinke zak vol lekkere broodjes voor de zigeuner kindjes. We werden zelfs uitgenodigd om binnen te komen in één van de “woningen” van de ouders van drie kinderen die een broodje hadden weten te bemachtigen. Als je ziet hoe deze mensen leven in een ruimte zo groot als bij ons een badkamer, zonder “basis” voorzieningen als stromend water, elektriciteit, een kookgelegenheid en een toilet, dan voel je je als rijke buitenlander heel erg ongemakkelijk en vergeet je zelfs de foto te maken, waar je net nog toestemming voor had gevraagd… Een bijzonder waardevolle reis naar een land met vele tegenstellingen derhalve.
Willem Siebelink, oktober 2014.