Schoenendoosactie Roemenië

Dit is een bijdrage van onze Achterhoek Balkan partner Shoebox4Ro

Wie zijn wij?
Wij zijn een kleine particuliere non-profit Achterhoekse hulpgoederenorganisatie voor Roemenië, Shoebox4Ro genaamd. Sinds enkele jaren organiseren wij twee keer per jaar een transport met spullen naar scholen, weeshuizen en gezinnen in het westen van Roemenië. Het inzamelen van hulpgoederen, het laden van de vrachtwagen in Nederland en het uitdelen van de spullen gebeurt door ons zelf.
Wij reizen op eigen kosten naar Roemenië en hebben persoonlijk contact met de mensen die de spullen ontvangen. Zo zijn wij er zeker van de alles op de juiste plek terecht komt. De transporten worden kosteloos verzorgd door de firma Hoftijzer uit Lochem.
Voor financiële bijdragen die we ontvangen zoeken we in overleg met onze Roemeense contactpersonen een specifiek klein project. Zo hebben we bijvoorbeeld een nieuwe houtkachel kunnen kopen voor een arm Roma gezin in Uileacu de Beiuș.

Wat is de bedoeling?
Wij leveren de doosjes.  Wij vragen je om een doos te vullen met leuke, nuttige en lekkere dingen. Verder op in deze brief staat een overzicht met spullen die je zou kunnen gebruiken. De doos moet je daarna goed dichtplakken, zodat de spullen er tijdens het transport niet uitvallen. De wegen in Roemenië zijn namelijk slecht.
We weten van te voren niet hoe de verdeling jongens/meisjes is. Daarom geven wij er de voorkeur aan om een “algemene” doos te maken. Is jouw doos specifiek voor een jongen of voor meisje? Schrijf dit dan met een stift duidelijk leesbaar op de doos. (Boy / Girl) Houd er rekening mee dat de doosjes bestemd zijn voor jonge kinderen.

Wat kun je in de doos stoppen?
Bij een winkel zoals Action kun je voor een paar Euro al leuke spulletjes kopen voor in de doos, maar het speelgoed en de potloden enz. hoeven niet eens nieuw te zijn, maar ze moeten wel heel en schoon zijn.  Speelgoed waarvoor een batterij nodig is, is niet zo handig. De meeste kinderen zullen geen nieuwe batterijen kunnen betalen wanneer de meegestuurde batterijen leeg zijn. We hebben een lijst gemaakt met spullen waarvan wij weten dat Roemeense kinderen ze goed kunnen gebruiken en die in Nederland gemakkelijk te vinden zijn.
De meeste zijn dingen die ze hard nodig hebben omdat ze daar te duur of helemaal niet te koop zijn. Uit ervaringen van voorgaande jaren bleek dat een lijst voor de inhoud goed werkt. Zo weet iedereen wat er gegeven kan worden en krijgen de kinderen in Roemenië ongeveer evenveel.
Wij vragen jullie om de doos goed te vullen (richtprijs ongeveer 5 euro), liever 1 goed gevulde dan 2 half lege dozen, anders moeten wij dozen gaan samenvoegen wat veel extra tijd kost.

Wat zou er in een doos kunnen?
1.    Pennen, stiften, (kleur)potloden, schriften, blokjes, schrijfpapier, enveloppen
2.    Puntenslijper, liniaal
3.    Vouwblaadjes, gekleurd papier, kleurplaten
4.    Plakband, schaartje, stickers
5.    Zeep, kam, borstel, washandje, handdoek
6.    Doucheschuim, shampoo
7.    Tandenborstel, tandpasta
8.    Klein speelgoed, niet meer dan 3 stuks per doos en niet te duur
9.    Sjaal, muts, handschoenen
10.    Verpakte snoep, chocolade, lolly’s, kauwgum, koekjes en chips

Natuurlijk hoef je niet al deze dingen er in te doen, dit zijn slechts een aantal ideeën.

Wij wensen jullie veel plezier met “het maken” van de doos, de kinderen in Roemenië zullen er erg blij mee zijn.

Doe je mee mee of heb je vragen? Kijk dan ook even naar de actiepagina op deze website!

Namens Shoebox4Ro,

Andre Nibbelink

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana