Verslag van de Roemenië reis van Shoebox4Ro 2018

Shoebox4Ro is een samenwerkingspartner van stichting Warmte voor de Kinderen onder de naam Achterhoek Balkan

Afgelopen december 2018 zijn wij weer met een vracht hulpgoederen en goed gevulde schoenendoosjes naar Roemenië geweest. De reis, die duurde van 12 t/m 19 december, begon in Peciu Nou bij het kindertehuis van Caritas waar wij elke keer zeer hartelijk en gastvrij worden ontvangen door Radu, Anie en Sergiu Miron.

Op donderdag 13 december hebben we in het naburige dorp Diniaş een oude vrouw bezocht die onder vreselijke omstandigheden leeft in een soort schuur. Wij wisten van deze situatie omdat haar buurvrouw Gabriela via Facebook een hulpactie voor haar had opgezet. Al voor ons vertrek naar Roemenië hadden we contact met Gabriela en overlegd of wij iets voor deze oude dame zouden kunnen doen. Samen met de Gabriela hebben wij er een kijkje genomen. Er stond een oude houtkachel en een bed, veel meer was er ook niet. Geen elektriciteit, geen gas, geen wc en geen badkamer, alleen een teiltje met een stukje zeep (zie foto).

Door de slechte schoorsteenpijp kwam de rook van de kachel in huis, een ernstige situatie. We hebben enkele tassen kleding en boodschappen achtergelaten, later zouden we nog teruggaan om wat extra spullen te brengen. Na dit bezoek zijn we naar Sintea Mare gereden.

Op vrijdag 14 december zou de vrachtwagen aankomen in Şimand. Omdat deze enige vertraging had was er tijd om de kleuterschool van Sintea Mare te bezoeken. De kleuterschool is in het afgelopen jaar gerenoveerd en we waren benieuwd naar het resultaat. Het was erg mooi geworden. Na dit bezoek zijn we naar Şimand gegaan om bij de basisschool de vrachtwagen met behulp van vrijwilligers te lossen. In de middag zijn we teruggereden naar Sintea Mare. Hier hebben we onze laatste spullen uitgeladen bij de basisschool.

Onze hulp bij het lossen van de vrachtwagen in Simand

Zaterdag 15 december. Vandaag zouden we weer terug gaan naar Peciu Nou om daar Sinterklaasfeest te vieren in het kindertehuis. ‘s Nachts had het gesneeuwd, geen dik pak maar toch zo’n cm of 10. Een witte wereld dus. We besloten een kleine omweg te maken om een bevriende familie te bezoeken in Variaş. Het sneeuwde de hele dag en door de hevige sneeuwval waren de kleine binnenwegen bijna onbegaanbaar geworden. De route van Variaş naar Peciu Nou (64 km), normaal gesproken een uurtje rijden, kostte ons nu 2,5 uur. We kwamen aan het einde van de middag aan in Peciu Nou. Omdat we aan de late kant waren moesten we meteen de schoenendoosjes en het snoepgoed voor de kinderen uitladen en razendsnel omkleden om als Sinterklaas en zijn hulpje met de kinderen feest te vieren. Met een hoop zang en flauwekul er omheen hebben we de cadeaus uitgedeeld aan de kinderen.

Zondag 16 december. Door de sneeuwval was de stroom uitgevallen. Aanvankelijk wilden wij zondagmorgen weer terugrijden richting Sintea Mare, maar vanwege de sneeuwval waren de wegen slecht begaanbaar en was het te gevaarlijk om te reizen. We besloten om de dag maar in Peciu Nou door te brengen en pas maandag te vertrekken. De vrachtwagen, die de nacht in Peciu Nou had doorgebracht, moest terug richting Nederland maar kon door de hoeveelheid sneeuw niet vertrekken. We hebben ons nog nuttig gemaakt door met een aantal mensen de vrachtwagen uit te graven. De komst van een graafmachine van een man uit het dorp bood uitkomst, zo kon Daan (de chauffeur) met zijn vrachtwagen na 1,5 uur vertraging alsnog vertrekken. De hele dag was er geen stroom, geen verlichting, ook geen verwarming, in huis werd het steeds kouder, dus de jassen maar aangetrokken. Tja.....en uiteindelijk ook nog alle accu's van de mobile telefoons leeg......wat een ramp. 's Avonds samen gegeten bij kaarslicht en ons warm gehouden met een borrel.

Op maandag 17 december zijn we vroeg op pad gegaan om weer naar Sintea Mare te rijden waar we rond 10.30 uur werden verwacht in de kleuterschool voor het kerstfeest. Hier hebben we, Jos verkleed als kerstman, onze schoenendoosjes uitgedeeld aan de aanwezige kinderen.

Kleuterschooltje Sintea Mare Jos als Kerstman

’s Middags weer vertrokken naar Şimand waar we bij de opslagruimte van Asociatia Pentru Mai Multa Umanitate (APMMU), een vrijwilligersorganisatie onder leiding van Laura Bejan en Doru Gengcz, zouden verzamelen.

Auto vol doosjes

Die middag hebben we met Laura en Doru en een aantal vrijwilligers arme gezinnen bezocht in o.a. Şimand en Curtiti. Veel van deze gezinnen wonen in huizen die wij als schuur zouden gebruiken, overal brandt een houtkachel of iets wat daarvoor moet doorgaan. Dat deze mensen het slecht hebben is wel duidelijk.

Şimand

Laura en Doru brachten namens hun organisatie voor de gezinnen o.a. levensmiddelen mee en de aanwezige kinderen kregen van ons een schoenendoos met cadeautjes. We hebben echt schrijnende gevallen gezien, maar ook de blije gezichten van kinderen met hun cadeaus.

Kinderen uit Şimand

Dinsdag 18 december zijn we de hele dag op pad geweest met de vrijwilligers van de APMMU.Op enkele schooltjes weer schoenendoosjes uitgedeeld.

Kleuterschool Şimand

’s Middags naar Grăniceri gereden, een klein dorp dicht bij de Hongaarse grens. Hier werd een gemeenschapshuis ingericht als tijdelijke kledingbank. Op tafels werd de inhoud van circa 50 dozen met kleding uitgestald zodat mensen uit het dorp deze konden uitzoeken.

Gemeenschapshuis in Graniceri met ‘kledingbank’

In de ‘kledingbank’ kregen de kinderen ook een doosje

Laura ontvangt van de burgemeester lijsten met de namen van arme gezinnen welke hiervoor in aanmerking komen. Een dergelijke uitgifte wordt elk jaar 1 – 2 keer georganiseerd. Het was heel bijzonder om mee te maken hoe de kleding, die wij o.a. krijgen van de St. Kledingbank Nijmegen, hier in Roemenië, weer wordt uitgegeven in een geïmproviseerde kledingbank.

Woensdag 19 december, de laatste dag van ons verblijf in Roemenië. Vlak voor ons vertrek zijn we met Sergiu Miron nog even naar Diniaş geweest om de oude dame daar nog wat extra dekens, kleding en voedingsmiddelen te brengen. Om de schoorsteen te kunnen repareren moest er geld worden ingezameld, dit hadden we eerder deze week gedaan. De mensen van Caritas hebben toegezegd dat zij er voor gaan zorgen dat er een bedrijf komt om het probleem met de schoorsteen op te lossen zodat de rook niet meer in de kamer komt. Als laatste zijn we nog even snel naar de kleuterschool gegaan…..we hadden nog 35 doosjes bij ons, die werden daar in de klas uitgedeeld.


Kleuterschooltje Dinias

Om 11.00 zijn we weer op het vliegveld afgezet en zijn onze terugreis begonnen.Nog op de dag van thuiskomst in Nederland zagen wij op Facebook dat er een flinke lading brandhout was bezorgd bij de dame Diniaş zodat zij in ieder geval warm de winter door kan komen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de hulp van onze vrienden van Caritas Peciu Nou.

Brandhout geleverd in Dinias

Wij kijken terug op een geslaagde week en we willen iedereen bedanken die ons heeft geholpen, in welke vorm dan ook.

Namens Shoebox4Ro
André Nibbelink en Jos Klaassen

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana