Projecten

Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije

Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije LAND  |  Hongarije
PLAATS  |  Göncruszka
JAAR  |  2022

Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije

Hieronder een aantal berichten van Carel Oldenboom, geestelijk vader van stichting Dominika uit de Achterhoek en momenteel actief vanuit Hongarije waar hij samen met de lokale bevolking zorgt voor opvang van vluchtelingen uit Oekraine.

Zoals je weet heeft stichting Dominica haar project in Gönc..dit is oost Hongarije en zo'n 100 km van de ukraïnse grens. De pastor van Göncruszka heeft al jaren contacten met arme Oekraïners in de grensregio. Hij is op dit moment volop bezig met hulp aan en opvang van  vluchtelingen.

Gezien wij nog zo'n 70 m3 hulpgoederen in opslag hadden vanwege coronaproblemen in t transport heb ik Ton Eikelenboom (Hoftijzer) gevraagd of hij mogelijkheden had. Hij gaat rijden op 19 maart en had als voorwaarde dat de wagen vol was(92m3) Andre van de stichting Shoebox for Children had nog een paar m3 dekbedden. Zodoende onze oproep voor hulpgoederen om de  wagenvol te krijgen. Ik ben in overleg met de pastor en z'n team om duidelijk te krijgen wat er allemaal dringend nodig is.

Maar matrassen, beddegoed, luiers, maandverband, zeep, shampoo, tandpasta etc..zijn,denk ik, altijd welkom.

Carel Oldenboom, stichting Dominika 3 maart 2022

Zoals afgelopen zondag afgesproken heb ik eindelijk vandaag contact gehad met Levente, de pastor in Göncruszka en coördinator van de hulp aan de vluchtelingen. Ik begreep van hem dat er per week gekeken wordt naar de voorraad eten. Voor deze week was er voldoende, maar voor de komende tijd was alle bijdrage welkom. Ook wordt er aan de Hongaarse kant van de grens voedsel verstrekt aan de wachtende vluchtelingen.

De treinen vol wachtenden aan de Ukraïnse kant worden door de Ukraïnse kerk gevoed, omdat er al een aantal keren voedsel dat de grens over genomen werd; in beslag genomen is door het Ukraïnse leger. Levente en zijn team halen persoonlijk mensen van de grens die ze tijdelijk opvangen en die dan uiteindelijk naar Budapest vervoerd worden als de vluchtelingen er voor kiezen om niet in Hongarije te blijven. Voor deze ritten was er ook geld nodig.

Tevens loopt er een projekt voor vluchtelingen die in Hongarije willen blijven; daarvoor zijn er op dit moment al 2 woningen aangekocht en worden, met behulp van de vluchtelingen " opgeknapt" en ingericht. Het plan is dat er meerdere van deze woningen beschikbaar komen. Hiervoor zou ook een deel van de financiele steun gebruikt kunnen worden.

Zelf ga ik maandag a.s. helpen bij het lossen van de trailer en hoop ik een persoonlijke ontmoeting/ overleg te hebben hoe we verder kunnen ondersteunen. Mijn vrouw Inge en ik gaan dinsdag en woensdag helpen met het sorteren van de goederen. Misschien kunnen we in de loop van de komende weken ook iets betekenen in het opknappen en inrichten van de woningen. Of misschien iets in transport naar en van de grens. We hopen hier maandag duidelijkheid over te krijgen en afspraken over te maken. Tot zover de update, ik hoor wel hoe we verder gaan.

Carel Oldenboom, stichting Dominika 17 maart 2022

Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije Hulp aan mensen uit Oekraine in Hongarije
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana