Projecten

Schooltje in Jelanjska

Schooltje in Jelanjska LAND  |  Bosnie Herzegovina
PLAATS  |  Jelanjska
JAAR  |  2023

Schooltje in Jelanjska

Tijdens ons bezoek aan Bosnië eind april 2023 werden we in Stanovi opgehaald door de 37-jarige Aleksandar Ristic, directeur van liefst 10 (!) scholen met in totaal ongeveer 450 leerlingen. De hoofdschool bevindt zich in Stanari, waar ongeveer 300 kinderen les krijgen. De bevlogen Aleksandar leidt ons vol trots door zijn school en vertelt hoe hij samen met vele vrijwilligers en ouders van kinderen deze school heeft gemaakt tot wat het is. Hoogtepunt is een heuse collegezaal met prachtige bioscoopstoelen! De stoelen kwamen uit Italië, waar ze waren afgedankt en helemaal gerenoveerd en opnieuw gestoffeerd door Aleksandar en zijn mensen.

Aleksandar vindt dat alle leerlingen in goede condities moeten kunnen leren en dus werden we meegenomen naar Jelanjska, een dorpje 15 kilometer verderop. Daar staat een schooltje dat verwarmd werd door een cv-ketel, dat door kolen gestookt werd. Werd, want de ketel valt bijna uit elkaar en heeft het begeven. Het is de grote wens van Aleksandar en conciërge Peter om vóór het stookseizoen (oktober) een nieuwe pellet cv-ketel te hebben, waardoor de kolenkachels, die al uit voorzorg in de klaslokalen staan, niet hoeven te worden gebruikt.

Via onze technische contactpersoon in Bosnië, de heer Vaso Milivojevic, kregen we een gespecificeerde offerte toegezonden. Aangezien we ook nog een ander project (Stanovi) wilden realiseren, moesten we ook deze offerte erbij pakken om te kijken of deze beide binnen ons budget zouden passen. Na rijp beraad met het voltallige bestuur van stichting Warmte voor de Kinderen, hebben we besloten om, ondanks een kleine overschrijding van ons budget, BEIDE projecten te gaan uitvoeren! 

Nadat we opdracht hadden gegeven heeft Vaso zo snel mogelijk een installateur aan het werk gezet en mooi op tijd, net vóór het stookseizoen waren de werkzaamheden afgerond! Namens de scholen en de leerlingen kregen we vervolgens nog een hartelijk dankwoord uit Bosnië.

Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska Schooltje in Jelanjska
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana