Projecten

Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang

Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang LAND  |  Roemenië
PLAATS  |  Cerneteaz
JAAR  |  2023

Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang in het dorp Cerneteaz

Locatie en sociale situatie:
Het dorp Cerneteaz ligt op ongeveer 15 km van Timisoara.
Aan de rand van het dorp ligt een woonwijkje waar veel arme, kansloze gezinnen wonen, waarvan sommige met veel kinderen. Veel ouders zijn analfabeet en kunnen daarom geen vaste baan vinden, maar werken slechts af en toe als dagloner. De kinderen worden niet gestimuleerd om naar school te gaan en zwerven vaak dagelijks buiten in plaats van de school te bezoeken.

De Priscila Asociation, een Roemeense stichting onder leiding van sociaal werker Gusti Iuga, zet zich in meerdere dorpen rond Timisoara in voor hulp aan deze kansloze bewoners in hun kinderen. Voor deze hulp kreeg de Priscila Asociation van de gemeente een terrein van 2000 vierkante meter toegewezen waarop zij een nieuw sociaal centrum willen bouwen. Het terrein ligt aan de rand van het dorp Cerneteaz.
Naast de reeds geplaatste oude containers waarin reeds activiteiten als kinderopvang, huiswerkbegeleiding sociale hulp voor volwassenen wordt geboden was er behoefte aan een af te sluiten, geïsoleerde loods waarin hulpgoederen kunnen worden opgeslagen en die ook eventueel dienst kan doen voor andere activiteiten.

De Stichting Warmte voor de Kinderen heeft samen met de Stichting Hulp aan Roemenië Doetinchem de bouw van deze loods mogelijk gemaakt.

Hieronder het interieur van een van de oude containers, die gebruikt wordt voor het project Huiswerkbegeleiding.

De kinderen worden gestimuleerd om de lagere school te bezoeken en als tegenprestatie krijgen ze kleding en schoeisel uitgereikt, na schooltijd een middagmaaltijd en huiswerkbegeleiding aangevuld met wat sport en spel. Voorwaarde is wel: ze moeten de lessen van de lagere school bezoeken.

Hieronder de nieuw gebouwde loods die opslagruimte biedt en waar activiteiten plaats vinden voor bv de oudere jeugd uit het dorp zoals voorlichting over omgaan met geld, drugs en seksuele problemen/intimidatie.

Nu nog een kale bedoening maar toch ruimer dan een oude container. Het is de bedoeling dat er nog verlichting en verwarming wordt aangelegd en inrichting van afgescheiden ruimtes.

Op zondagmorgen is er een inloopmogelijkheid voor de dorpsbewoners met als activiteiten:
• Evangelisatie bijeenkomst,
• Uitdeling van hulpgoederen zoals kleding, schoeisel , levensmiddelen en brandhout.
• Aanspreekpunten voor sociale, financiële en juridische hulp en hulp bij verhelpen van medische problemen (hulp bij bezoek van huisarts ,tandarts, specialist)

Indien er belangstelling voor is,  is er één avond in de week lees- en schrijfonderwijs voor volwassen analfabeten.


Eggo Boer

Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang Realisatie van een nieuw sociaal centrum annex kinderopvang
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana