Projecten

Warmte voor de kinderen in klein schooltje

Warmte voor de kinderen in klein schooltje LAND  |  Roemenie
PLAATS  |  Borleasa
JAAR  |  2018

Warmte voor de kinderen in klein schooltje

Borleasa is een klein dorpje in Roemenië en ligt afgezonderd van de bewoonde wereld in de heuvels van de provincie Bistrita-Nassaud.
In dit dorpje is een klein schooltje gevestigd. Deze maakt onderdeel uit van een aantal schooltjes in de regio. De groep hulp-Roemenië uit de Achterhoek gaat al jaren naar Roemenië om iets te doen aan de leef en leeromstandigheden van kinderen. Het schooltje heeft 40 leerlingen.
Vorig jaar heeft deze groep, samen met de plaatselijke bevolking, in de school toiletten geplaatst, water aangelegd en buiten een septictank gebouwd. Voor sommige van de kinderen was het zien van de voor ons zo normale toiletpotten een openbaring. Bij ingebruikname van deze voorzieningen werd daarom eerst les gegeven in het gebruik.
Hieronder een foto van het "schoolplein":


In het rode gebouwtje rechts de oude wc’s. Houten planken met in het midden een gat.

De school wordt verwarmd door middel van zogenaamde terracotta’s. dit zijn keramische tegelkachels die hout gestookt worden . Verwarmen moet in Roemenië echt. Men kent geen isolatie en in de winter kan het wel tot 30 graden vriezen.
Iedere ruimte heeft zo’n kachel. De kinderen die dichtbij de kachel zitten hebben het erg warm. De kinderen die er verder vanaf zitten hebben het koud.


Dit is een foto van één van de klaslokalen. Links is de ‘terracotta’ te zien. Een grote, hout gestookte kachel. Een aantal van deze kachels beginnen te ‘lekken’ door het veelvuldig stoken. De kachels moeten iedere keer gerepareerd worden, waarna ze een aantal weken moeten drogen voordat men ze weer op kan stoken.


Foto van het andere klaslokaal.
Nu er door de groep HulpRoemenië uit de Achterhoek water in het gebouw is gebracht wil men in een leegstaand lokaal ook de kleintjes uit het dorp opvangen in de kleuterklas, een zogenaamde Gradinita (kradinitsa)


Een foto van het plaatselijke transportbedrijf.
Dankzij de EU is de infrastructuur met sprongen vooruit gegaan. Maar onze hulp blijft hard nodig en  zoals een plaatselijke bewoner ons vertelde: “Vroeger hadden we geen stroom. Nu hebben we geen lampen.”

 De stichting Warmte voor de Kinderen zal in deze school een houtgestookte cv ketel plaatsen, die met de hulp van HulpRoemenië zal worden aangesloten. Samen met de luchtverhitters en radiatoren, welke uit Nederland naar Borleasa worden gebracht gaan we deze school verwarmen. De realisatie van dit project zal eind september 2018 plaatsvinden en komt tot stand door de samenwerking van HulpRoemenië (initiatie, uitvoering en toezicht) met stichting Warmte voor de Kinderen (advies, materialen) en kan onder andere worden gerealiseerd door de welwillende medewerking van enkele (vooral) Achterhoekse bedrijven zoals Winterwarm en Rabelink transport.

Cees Westera

groep HulpRoemenië Achterhoek

Lees ook het reisverslag van dit project!

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana