Projecten

Vijfde school in Bosnie

Vijfde school in Bosnie LAND  |  Bosnie
PLAATS  |  Majevac
JAAR  |  2009

Vijfde school in Bosnië

Na de eerste actie om ook in Bosnië een school te gaan voorzien van centrale verwarming zijn we inmiddels al 4 scholen verder en is de 5e bijna afgerond. Een lagere school op ongeveer 25 kilometer van Doboj is de gelukkige. Deze school, genaamd Dura Jaksic, heeft 172 kinderen van 6 t/m 15 jaar (totaal 9 klassen) met mogelijkheid tot uitbreiding.

Zes omliggende dorpen maken van deze school gebruik, namelijk: Majevac Gorni en Donji (hoog en laag gelegen), Seçlije, Ritesic, Trnjani Gorni en Donji. Ook hier gaan we stoken op een grote houtketel (±100 kW) met mogelijkheid van steenkool. De kinderen die we spreken zijn erg blij met de komst van centrale verwarming.

Veel gehoorde opmerkingen bij eerder opgeleverde scholen zijn: ‘Hoeven we tenminste niet meer met de jas aan in de klas te zitten’. En: ‘Heerlijk, ‘s morgens geen rook meer in de klas die afkomstig is van de kleine potkacheltjes’. Ook als de kinderen ’s morgens door de regen naar school gaan, kunnen ze hun kleren drogen bij de radiatoren. Kortom een luxe die wij normaal vinden. Vorig jaar met onze vakantie aldaar werden we opmerkzaam gemaakt dat deze school, net als nog vele andere scholen, er in het bijzonder voor in aanmerking kwam.

Tom Visser is er met iemand van de gemeente en het hoofd van de school gaan kijken. Na een inventarisatie wat er moest gebeuren hebben zij prijzen opgevraagd bij plaatselijke installateurs. Het installatiebedrijf waar ze al eerder zaken mee hadden gedaan was uiteindelijk de goedkoopste. De ervaring heeft geleerd dat hij goede kwaliteit levert en een goede service hanteert. In april heeft het bestuur akkoord gegeven voor de start van de installatie.

Inmiddels is het project klaar en konden Tom en zijn vrouw in zijn vakantie in juli samen met iemand van het bestuur de zaak laten opleveren en het laatste termijn betalen. De dankbaarheid en het geluk van de kinderen compenseert ruimschoots de inspanningen die het bestuur van de stichting ‘Warmte voor Kinderen’, Tom en zijn vrouw er voor mochten doen.

We hopen dat er door veel liefdadigheid nog vele scholen op deze manier gerealiseerd kunnen worden. Klik hier voor de film, welke op tv werd vertoond.

  

Vijfde school in Bosnie Vijfde school in Bosnie Vijfde school in Bosnie
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana