Projecten

Sanitair en verwarming in school

Sanitair en verwarming in school LAND  |  Roemenie
PLAATS  |  Valea Stejarului (Sigethu Marmatiei)
JAAR  |  2014

In de periode van 20 september tot 28 september 2014 zal de stichting Hulp Roemenië in het dorp Valea Stejarului met hulp van de stichting Warmte voor de Kinderen een project met sanitair en verwarming gaan realiseren.

Valea Stejarului ligt ongeveer 10 kilometer van Sigethu Marmatiei. Op de school waar dit project gerealiseerd wordt, staan tussen de 50 en 60 leerlingen ingeschreven, variërend in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Er is daar geen water en/of riolering aanwezig. De mensen van  Hulp Roemenië gaan water oppompen met een hydrofoor en er wordt een septic-tank gemaakt. Het is de bedoeling dat ze 4 toiletten gaan maken. De toiletten moeten komen in een ruimte van ongeveer 4x4 meter. Deze ruimte is nu in gebruik als kantoor en het plan is de ruimte in 2 gedeelten te splitsen. Eén ruimte blijft dan in gebruik als kantoor en de andere ruimte (2x4) worden de toiletten gemaakt.

Vanwege de strenge winters in Roemenië is het geen optie om sanitair te plaatsen in een ruimte die niet verwarmd is. Momenteel staat er in deze ruimte een terracotta kachel. Het is de bedoeling de kachel te verplaatsen, waardoor de kachel beide ruimtes zou moeten verwarmen. De kosten van verplaatsing (waarschijnlijk tussen de 500 en 800 euro) zullen wij dus ook voor onze rekening moeten nemen. Door de samenwerking met stichting Warmte voor de Kinderen is er mogelijk ook een andere oplossing, namelijk het gebouw voorzien van centrale verwarming. Het gehele gebouw bestaat uit 2 grote lokalen met in ieder lokaal een eigen kachel en een grote centrale hal. In deze hal zou mogelijk plaats zijn om een centraal gestookte cv ketel te plaatsen, die 4 ruimtes kan verwarmen. Daardoor zouden de kosten wel een stuk hoger uitvallen, echter de oplossing is een stuk beter.

De mensen van de stichting Hulp Roemenië, voornamelijk bestaande uit politiemensen uit de regio Doetinchem,  hebben erg enthousiast gereageerd op een mogelijke samenwerking met stichting Warmte voor de Kinderen. Mede door dit enthousiasme wordt er nu hard gewerkt aan verbetering van hun website.

Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school Sanitair en verwarming in school
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana