Projecten

Verwarming en sanitair in creche aangelegd

Verwarming en sanitair in creche aangelegd LAND  |  Roemenie
PLAATS  |  Timisoara
JAAR  |  2003

Verwarming en sanitair in creche aangelegd

Nadat in 2003 de Stichting Warmte voor de Kinderen is opgericht vanuit het Rensa initiatief, is het aan de Stichting om de giften die zijn binnengekomen (en gelukkig nog steeds binnenkomen) te besteden aan het verbeteren van de omstandigheden waaronder kinderen les krijgen op scholen in Roemenië.

In 2003 zijn er drie basisscholen van verwarming voorzien. Voor het vierde project is een kleuterschool annex crèche gekozen. Deze bevindt zich in de stad Timisoara. Waarom deze keuze? In deze kleuterschool wordt aan kinderen tussen 4 en 6 jaar niet alleen onderwijs gegeven, maar deze kinderen verblijven de hele week daar omdat hun ouders niet in staat zijn de kinderen gedurende de week op te vangen. De reden hiervoor is dat het hier gaat om ouders die of beiden werken buiten Timisoara en alleen het weekend thuis zijn, of kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden of een van beide ouders is overleden. De verwarmingsinstallatie van dit gebouw functioneerde zeer slecht en warmwater was er niet. Kinderen werden met lauw / koud water gewassen, daarvoor waren er op 50 kinderen slechts twee douches beschikbaar. De verwarming functioneerde niet omdat het hier een stadsverwarmingsinstallatie betrof waarvan de leidingen lek waren. Het was te duur om deze leidingen te repareren aangezien deze onder een huizenblok doorliepen.

De enige oplossing was om een individuele verwarmingsinstallatie aan te leggen en de stadsverwarming af te koppelen. Na overleg met de gemeente stemde die er in toe dat er een vergunning werd verleend voor het aanleggen van een dergelijke cv installatie. Dat had nog wel wat voeten in de aarde gezien de aangescherpte regelgeving op het vlak van gas installaties. Uiteindelijk kwam de vergunning los en de gemeente stemde erin toe om een gasleiding aan te leggen en de verbouwing te betalen die nodig was om een ketelhuis te maken en een doorbraak in de buitenmuur van de school voor toegang tot dit ketelhuis.

Toen kon het werk beginnen en werd er een begroting gemaakt voor de aanschaf en aanleg van de installatie. Om zoveel mogelijk kosten te besparen werd besloten om de bestaande gietijzeren radiatoren niet te vervangen maar schoon te spoelen. Dit was een heidens ka rwei maar veel goedkoper dan nieuwe radiatoren te installeren. De loonkosten in Roemenië zijn erg laag, vandaar. Verder werd er een Ferroli ketel geïnstalleerd van 135KW en werd er buiten de gevel een RVS schoorsteenkanaal aangelegd. Dankzij de gift van enkele bedrijven konden we ook direct een grote boiler plaatsen zodat er voldoende warmwater zou zijn om de kinderen te wassen.

Uiteindelijk werd met de klus in juli begonnen tijdens de schoolvakantie. Begin oktober was alles klaar net op tijd voor de winter. De gemeente heeft de gelegenheid aangegrepen om het hele schoolgebouw van binnen te schilderen, nieuwe laminaatvloeren in de klaslokalen aan te leggen en er werd eenvoudig nieuw schoolmeubilair aangeschaft. Ook de krakkemikkige bedjes voor de kinderen werden vervangen door nieuwe stevige ledikantjes.

De directeur, mevr. Vasilica Filip, en het team van de school waren erg blij, en de kinderen uiteraard ook! Na de renovatie is het aantal kinderen toegenomen tot de maximum capaciteit van 75. Omdat ouders van elkaar horen dat de omstandigheden op deze crèche zo goed zijn halen ze hun kinderen elders weg om ze op deze crèche te plaatsen!

Het is mooi om weer te ervaren dat onze hulp op de goede plek terechtkomt en beslist geen druppel op een gloeiende plaat is! Voor veel kinderen en hun ouders is dit een enorme verbetering en betekent het veel.

Verwarming en sanitair in creche aangelegd Verwarming en sanitair in creche aangelegd
Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana