Wát een jaar!

Toen we begin 2023 onze eerste bestuursvergadering hadden konden we in de verste verte niet bevroeden hoe 2023 eruit zou komen te zien! We hadden geen enkel project gepland en wisten slechts dat Hans Bulten en ondergetekende, samen met Ljubica (echtgenote van ons overleden bestuurslid Tom Visser) eind april naar Bosnië zouden afreizen om ter plekke de school te bezoeken waar Tom zich zo voor ingezet had!
In het reisverslag van dit bezoek kon je al lezen dat we, min of meer ongepland, ook nog een 2-tal locaties hebben bezocht met verwarmingsissues.

Allereerst bezochten we een schooltje in Stanovi, waar de verwarmingsinstallatie het begeven had. In het recente verleden had men een "noodverband" aangebracht door de defecte cv-ketel te verwijderen en in elk klaslokaal een vieze oude kolenkachel neer te zetten. Situaties we die in Nederland gelukkig niet kennen. Geluk bij een ongeluk was dat de oude radiatoren en het buizenwerk nog aanwezig en na een grondige test ook nog te gebruiken waren. Hierdoor hoefde niet alles vervangen te worden in elk geval.

De 2e school die we bezochten stond in Jelanjska en daar had de kolengestookte cv-ketel het helemaal begeven, waardoor er naast gebrek aan warmte ook een uiterst gevaarlijke situatie voor de leerkrachten en de kinderen was ontstaan. Aangezien de overige onderdelen van de installatie nog in goede orde verkeerden leek dit project gemakkelijker en goedkoper te realiseren.

Nadat onze technische contactpersoon, Vaso Milivojevic, ter plekke zijn licht had laten schijnen over beide projecten kon hij via een lokale installateur een tweetal offertes laten maken, die zoals altijd vakkundig in het Engels werden vertaald door Indira Randall, die letterlijk ELK bericht van ons vertaalt van Engels naar Bosnisch en vice versa. Alhoewel de som van beide projecten ons jaarlijks budget van ongeveer 10.000 euro oversteeg, hebben we als bestuur van Warmte voor de Kinderen toch maar besloten om voor beide projecten groen licht te geven. Vooral omdat we door de prachtige gift van 7000 euro, welke ondergetekende van Rensa ontvangen had voor de jarenlange inspanningen voor PROAST, ook extra inkomsten hadden gehad.

Begin oktober van dit jaar, net voordat het stookseizoen ook in Bosnië begint, kregen we het bericht dat beide projecten waren afgerond! Naast deugdelijke verwarming beschikken de scholen zelfs nu ook over warm kraanwater!

Daarna gebeurde wat alleen in Bosnië kan gebeuren: de technische mensen op de school, waar ook Indira Randall lesgeeft, hadden geconstateerd dat de verwarmingsinstallatie niet meer kon worden opgestart. Een plaatselijke installateur had een offerte gemaakt, zowel voor een noodreparatie als voor een definitieve oplossing. Zoals te doen gebruikelijk had de overheid geen/onvoldoende geld beschikbaar. Wij hadden ons budget voor 2023 ook al overschreden, maar wilden Indira en haar school ook niet (letterlijk) in de kou laten staan. Dus was er creativiteit geboden! Na tussenkomst van Vaso bleek al snel dat een noodreparatie niet gewenst was, dus alles op alles gezet voor een definitieve oplossing!

Indira en de directeur van de school in Malesici, vlakbij Gračanica, zijn nogmaals met de lokale overheidsinstanties om tafel gaan zitten en hebben een garantie voor een deel van de kosten kunnen afdingen. Daarna bleef er voor ons nog een investering van ongeveer 3.500 euro over. We hebben ook dit project in het bestuur besproken en akkoord voor dit (derde) project gegeven. Door onze toezegging is ook de installateur akkoord gegaan met de opdracht en eind oktober zijn de werkzaamheden gestart! Gelukkig maar dat het weer in Bosnië ook nog steeds erg zacht is!

En toen.... kregen we van Alex van der Slikke, met wie we nauw samengewerkt hadden bij de realisatie van het project van Tom Visser in Tekucica, een hulpvraag voor de verwarming van een sporthal in een school in Zivinice (Bosnië&Herzegovina):
Wij hebben als stichting Boljizivot een keer een school geholpen in Zivinice. De school heeft een sporthal waar veel gesport wordt, en de sportleraar is een zeer betrokken man die in zijn vrije tijd, meestal na schooltijd, wat fysio en gymtherapie geeft aan gehandicapten in deze gymzaal. Jullie raden het al, verwarming kapot van de gymzaal, radiatoren lek en geen geld om het te repareren. De beste, snelste en goedkoopste manier is naar onze mening om in de 4 hoeken van de gymzaal een verwarmingsluchtunit op te hangen die verwarmd worden door de verwarming van de school. In Bosnië dit aan te schaffen kost 4x 1175km, totaal dus 4700km en ongerekend is dat dus €2350. Vanuit stichting Boljizivot lukt dat in iedergeval niet vandaar mijn hulpvraag. Misschien kunnen jullie iets betekenen in de vorm van sponsoring van de units zelf vanuit Nederland? Dan neem ik voor mijn rekening dat ze zsm in Bosnië terecht komen.

Tsja, ook wij waren inmiddels dik over ons budget heen, dus wat nu? Vooral de laatste zin van Alex heeft ons aan het denken gezet. Nadat Hans Bulten, onze technische man, nog wat bijzonderheden over de situatie in Bosnië had opgevraagd bij Alex, heeft hij contact opgenomen met Winterwarm, de jarenlange handelspartner van Rensa welke ons al eerder uit de (financiele) brand had geholpen! Binnen no-time hebben we van Winterwarm de toezegging gekregen om een tweetal (grotere) verwarmingsunits beschikbaar te stellen aan de school in Zivinice. Een fantastisch gebaar van Winterwarm, waarvoor wij ze als stichting Warmte voor de Kinderen zeer erkentelijk zijn!

O, o, o wát een jaar! We hebben weliswaar iets te veel geld uitgegeven, maar kunnen met trots terugkijken op een bijzonder geslaagd 2023!

Natuurlijk willen we ons goede werk graag voortzetten. Volgend jaar zijn we weer van plan om Bosnië te bezoeken om alle gerealiseerde projecten met eigen ogen te gaan aanschouwen. Daarnaast willen we graag weer nieuwe, potentiele projecten gaan bezoeken om te kijken of wij hier ook weer hulp kunnen bieden. Dat kost geld natuurlijk en daar kun je als medewerker van één van de Rensa bedrijven ook jouw steuntje aan bijdragen! 

Daar zijn vele mogelijkheden voor:
1. het eenvoudigst is om maandelijks een (klein) deel van je netto salaris te laten overboeken naar stichting Warmte voor de Kinderen; doe je dat al, maar wil je jouw bijdrage verhogen? Stuur een email naar afdeling personeelszaken of naar bestuur@warmtevoordekinderen.nl en het komt voor elkaar!
2. elk jaar krijgen leden van PROAST de kans om in plaats van een kerstpakket een goed doel te steunen; ook hier is er een kans om ons te helpen!
3. organiseer, samen met je collega's, een sponsorevenement en doneer de opbrengst aan stichting Warmte voor de Kinderen 
4. stichting Warmte voor de Kinderen is een ANBI stichting, dat wil zeggen dat je jaarlijks een bedrag mag overmaken naar ons waarover je GEEN loonbelasting hoeft te betalen. Ben je geinterresseerd kijk dan even voor de voorwaarden op de site van de belastingdienst of stuur een email naar bestuur@warmtevoordekinderen.nl  zodat wij jou van de juiste informatie kunnen voorzien!

 Namens het bestuur van stichting Warmte voor de Kinderen,

Willem Siebelink
voorzitter

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana