Maandag 13 mei

Vandaag gaan Willem, Hans en ik uit naam van Stichting Warmte voor de Kinderen, naar Bosnië. Willem rijdt naar het vliegveld in Dortmund. Om 15.20 uur vertrokken voor een vlucht van circa 1,5 uur naar Tuzla.

 

Daar werden we opgehaald door Aleksandar de directeur van de school in Jalanjska. Hij heeft ons naar het hotel gebracht in Doboj. Samen met Zorica, een collega van Aleksandar hebben we koffie gedronken op het terras van het hotel en hebben we het gehad over het bezoek aan hun school. Daarna hebben Willem, Hans en ik lekker gegeten in het hotel en heerlijk geslapen.

Dinsdag 14 mei

Om 9.00 uur worden we opgehaald door Indira, onze contactpersoon in Bosnië, om de school in Malesici te bezoeken. Indira werkt op deze school. Ouders, leerkrachten en de directeur zaten al klaar in een lokaal en hadden heel veel lekkere dingen gebakken. Ze bedankten ons hartelijk voor de hulp die ze via de stichting hebben ontvangen. De directeur zei: "jullie waren er voor ons toen we jullie nodig hadden". Mooie woorden van hem. In de gymzaal traden kinderen in groepjes op. De kleinsten deden een toneelstukje over vriendschap en een dansje . De groteren zongen een lied. Op deze manier konden ze ons bedanken voor de steun vanuit Nederland. Op de manier zoals we daar ontvangen werden, voelden we ons als koningen en koningin. Zo overweldigend!!
Daarna bracht Indira ons naar een kinderopvang in Gracanica. Daar zijn dagelijks 130 kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. We maken kennis met de directrice en haar collega. De burgermeester is ook aanwezig. We bespreken wat er opgeknapt moet worden aan de verwarmingsinstallatie en gaan daarna het gebouw door om de vertrekken te bekijken. De bedoeling was dat de hele installatie zou moeten worden vervangen. Dat is een grote kostenpost. Volgens ons zijn er misschien ook andere mogelijkheden om het probleem op te lossen. Hans gaat in overleg met onze contactpersoon Vaso. Vaso is adviseur op cv gebied. Samen gaan ze bekijken of er andere oplossingen zijn, die minder geld kosten maar functioneel zijn. Ook hier krijgen we koffie met een flink stuk taart en drinken aangeboden.
Ook zij zijn zo gastvrij en dankbaar dat we hen eventueel willen helpen.
We worden weer bij het hotel in Doboj afgezet door Hermina, de medewerkster van de kinderopvang. We lopen met ons drieën een rondje door het park tegenover het hotel en drinken wat in een cafeetje. Daarna even tijd voor onszelf en dan lekker eten in het hotel.

Woensdag 15 mei

Om 9.00 uur worden we door Indira, Stanislav, Vaso en Vencislav op gehaald bij het hotel. We gaan de school in Jalanjska bezoeken. Aleksandar is daar de directeur. Het is een klein schooltje waar in 2023 een pelletketel geïnstalleerd is. We worden hartelijk ontvangen door Aleksandar en zijn collega's. We bekijken de nieuwe ketel en krijgen weer eten en drinken aangeboden. De kinderen bieden ons een schilderij aan die hun tekenleraar en wat kinderen zelf hebben geschilderd. Willem wordt gevraagd om voor de schooltelevisie een woordje te zeggen. Waar hij vandaan komt en wat zijn missie is, hij legt in het kort uit wat de stichting op de school gedaan heeft.

Daarna gaan we naar een ander schooltje in Grabovici waar geen centrale verwarming is en geen warm water, de 2 klaslokalen en de lerarenkamer worden verwarmd door hout/kolenkachels. Op het plafond en op de muren zie je de zwarte vlekken van het stoken met hout en kolen. Zo ongezond voor de de kinderen en de leerkrachten. Dit kan een project zijn waar de stichting hulp gaat aanbieden.
Dan gaan we naar de school in Stanovi. Stanislav Nadic is daar de directeur. We worden opgewacht door de leerkrachten en leerlingen. Willem en Hans krijgen een grote fles sterke drank en Indira en ik krijgen bloemen. We bekijken daar de nieuwe pelletketel en de installatie. De kinderen deden een voorstelling en dansjes en zongen liedjes. Ook hier weer zoveel eten en drinken. De mensen willen zo hun dankbaarheid laten zien en willen heel graag delen, daar krijg je een warm hart van.
Het laatste schooltje dat we gaan bezoeken is in Mali Prnjavor, ook in deze school is geen verwarming en warm water. Hier is de armoede goed te zien. Het schooltje telt 2 leerkrachten en 12 leerlingen. Hier bestaat de verwarming ook uit kachels. De rest van het schooltje ziet er ook armoedig uit. Hier is onze hulp heel hard nodig.

Donderdag 16 mei

We worden om 11.15 uur opgehaald door Vaso en Vencislav, zij brengen ons naar de school in Stanari. Dat is een prima school, daar hoeft de stichting niet te helpen. Aleksandar is daar de directeur en hij en Zorica, zijn medewerkster, hebben ons uitgenodigd om vandaag het schoolfeest mee te maken. De school is gesloten omdat het een feestdag is, maar een groep kinderen voert een toneelstukje op, weer anderen zingen en dansen. Er zijn in Bosnië veel kinderen die traditionele dansen leren. Na de voorstelling gaan we naar de gymzaal, daar staan heel veel tafels klaar die mooi gedekt zijn en er is weer heel veel eten. Er zijn veel mensen van gemeentelijke instellingen, de burgermeester is er en er zijn geestelijken, leerkrachten en wij zijn ook uitgenodigd om aan de lunch deel te nemen. Er is zelfgemaakte goulashsoep en schalen met vlees, broodjes en rauwkost. Er is sterke drank en natuurlijk kan de slivovitsj niet ontbreken. Als toetje is er heerlijke taart. We nemen afscheid van Aleksandar en Zorica Vesna, lerares Engels,
Vaso en Vencislav brengen ons naar een school in Cerovica, waar in 2018 een cv installatie gerealiseerd is d.m.v. van de stichting. Er is een ketel geplaatst die brandt op kolen. Ze willen daar graag een pelletketel installeren omdat die een schonere verbranding heeft. We krijgen wat te drinken aangeboden door een lerares. Er zijn geen leerlingen omdat die vandaag vrij zijn.
Nu moeten we dus gaan beslissen welke projecten de stichting gaat financieren. Dat wordt een lastige keuze. Maar de projecten die we dit jaar niet kunnen realiseren, kunnen we misschien volgend jaar wel doen.

Vrijdag 17 mei

Om 14.00 uur worden we opgehaald bij het hotel door een vriend van Vaso. Hij brengt ons naar het vliegveld in Tuzla. Het is 1,5 uur rijden. We vliegen om 17.50 uur naar Dortmund, de vlucht duurt circa 1 uur en 45 minuten. Dan nog 1,5 uur rijden naar huis.
Het was een indrukwekkende reis, mooi om te zien hoe dankbaar de mensen zijn voor onze hulp.
Dus namens alle kinderen en hun ouders en de leerkrachten, hartelijk dank voor jullie donatie, het komt op de goede plek. We zijn Indira en Vaso heel dankbaar voor hun inzet voor de stichting, zonder hun tussenkomst, konden wij daar geen hulp verlenen!

Ria Memelink,
Bestuurslid

 

Menu
  • Nederlands
  • English
  • Romana